Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Planuojate išnuomoti savo būstą? Štai ką turite žinoti

Planuojantiems nuomoti būstą nekilnojamojo turto (NT) brokerė Loreta Gaižauskaitė-Sodeikė turi keletą svarbių patarimų. Kokį depozitą imti? Kokias svarbias sąlygas nusimatyti nuomos sutartyje? Kaip iškeldinti jų nesilaikančius nuomininkus? Visi atsakymai – iš ekspertės lūpų.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Butas būstas Nuoma

Ką svarbu įtraukti į sutartį

Socialiniame tinkle „Instagram“ patarimus NT klausimais dalijanti ekspertė sako, kad pirmiausia prieš išnuomojant būstą svarbu jį apdrausti.

„Taip išvengsite nemalonumų, pavyzdžiui, užliejus kaimynus, esant nenumatytiems kitiems gedimams ar nelaimės atvejams“, – įspėja L.Gaižauskaitė-Sodeikė.

Dar prieš išnuomojant būstą, svarbu nepamiršti tam tikrų „saugiklių“, kuriais galite pasinaudoti.

„Galite prašyti rekomendacijų iš buvusių nuomotojų. Tikrinti potencialaus nuomininko kredito istoriją, patikrinti mokumui. Paklausti, kiek žmonių gyvens bute ir, žinoma, tikrinti dokumentus. Dokumentus lygiai taip pat svarbu tikrinti ir nuomininkams - paprašykite nuomotojo buto Registrų centro išrašo, kad tikrai žinotumėte, kad tai yra savininkas“, – pataria L.Gaižauskaitė-Sodeikė.

Toliau reikia aiškiai žinoti, ką svarbu numatyti nuomos sutartyje.

Pasak NT brokerės, sutartyje tarp nuomininko ir nuomotojo labai svarbu nustatyti abiejų šalių atsakomybes bei pareigas, o prieš ją sudarant padaryti buto fotofiksacijas.

Pasak L.Gaižauskaitės-Sodeikės saugiai padės jaustis tai, kad tokioje sutartyje bus apibrėžta, kad, jei nuomininkas gyvens su gyvūnais ir bus padaryta žala, atsakys nuomininkas.

123RF.com nuotr./Augintiniai
123RF.com nuotr./Augintiniai

„Jei nuomininkas gyvens su šeima, jie gali nurodyti žmogų, pas ką gali išsikraustyti, jei reikės išsikraustyti iš jūsų objekto. Nuomininkas prisiima atsakomybę ir už dėl jo kaltės padarytą žalą bei numato ją atlyginti. Būtinai nusimatykite, kad būstas turi būti paliktas išvalytas, nes labai dažnai pasitaiko, kad nuomininkas būsto neišvalo, net savo jėgomis“, – atkreipia dėmesį ji.

Pasirašius sutartį su nuomininku, taip pat reikėtų nepamiršti pasirašyti objekto perdavimo akto, nusirašyti skaityklių rodmenis.

„Parodykite nuomininkui, kur yra visi nuomojamo būsto skaitikliai (elektros, vandens, dujų ir pan.). Nepamirškite padaryti objekto fotofiksacijos. Taip pat sutartyje nusimatykite baudą už netesybas. Pavyzdžiui, jei nuomininkas neišgyvena numatyto termino, yra taikoma mėnesio nuomos bauda, nes nuomininkai dažnai piktnaudžiauja nuomos terminu, planuoja gyventi trumpiau ir šią informaciją nutyli“, – pasakoja L.Gaižauskaitė-Sodeikė.

Depozitas išduoda nuomininkus

L.Gaižauskaitės-Sodeikės teigimu, nuomos depozitas yra privalomas. Juo galima atsijoti nuomininkus, kurie vėliau galbūt negebėtų sumokėti nuomos.

„Depozitas dažnai būna skaudi vieta nuomininkui, bet būtent šioje vietoje jis parodo savo mokumą. Depozitas reikalingas ir jis apsaugo nuomotoją nuo nepatikimų nuomininkų, kurie gali padaryti/padaro žalos objektui ir išsikrausto ar palieka skolų“, – sako NT brokerė.

Anot jos, minimalus imamas depozitas – 1,5 mėn. Koks jis galėtų būti maksimalus, specialistės teigimu, sprendžia nuomotojas.

„Bet nepamirškite, kad didesnis depozitas nei už tris mėnesius gali sumažinti jūsų objekto populiarumą“, – įspėja ji.

123rf.com/Piniginė
123rf.com/Piniginė

Kartais prireikia ir teismo

Ką daryti, jei vis dėlto visi apsidraudimai nesuveikė ir tam tikromis aplinkybėmis, kai nuomininkai nesilaiko savo įsipareigojimu, tenka juos iškeldinti?

„Jei jau neveikia civilizuoti būdai, tokie kaip nuomininko informavimas apie iškeldinimą, vadovaujantis punktais, aptartais nuomos sutartyje, kreipiatės į teismą, prašydami nuomininkus iškeldinti iš jūsų patalpų“, – pataria L.Gaižauskaitė-Sodeikė.

O ką daryti, jei nuomininkai turi nepilnamečių vaikų ir nesilaiko nuomos sutartyje numatytų įsipareigojimų?

„Jei nepavyksta susitarti dėl išsikėlimo geranoriškai, lieka tas pats kelias – teismas. Su vaikais nuomininkus iškeldinti galima, tik tai užtrunka kiek ilgiau nei nuomininkus be vaikų“, – priduria ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius